Hidrosefali

Beynimizde “ventrikül” adını verdiğimiz ve içinde beyin-omurilik sıvısı bulunan boşluklar mevcuttur. Bu sıvı dolu boşluklar birbirine ince kanallar ile bağlantılıdır. Bu sıvı boşluklarda sürekli üretilir ve kana geçerek sıvı basıncı sabit kalır.

Hidrosefali, bu sıvının beyinde dolaştığı kanallarda bir tıkanıklık ya da kana geçişini engelleyen bir emilim bozukluğu olması durumunda oluşan hastalıktır.

Bebeklerde başın beklenenden fazla ve hızlı büyümesi, erişkinlerde ise şiddetli baş ağrısı bilinç bulanıklığı ile seyreden farklı klinik tablolar görülebilir.

Tedavisi cerrahidir. Şant operasyonu ya da çeşitli endoskopik prosedürler ile tedavi edilmektedir.

Hidrosefali hastalığı başlığı altında “Normal basınçlı hidrosefali” denen bir farklı bir klinik tablo da mevcuttur. Burada hastalar genellikle ileri yaştadır. Kendine ait idrar kaçırma, yürüme bozukluğu, unutkanlık gibi klinik bulguları mevcuttur. Tanı için lomber ponksiyon ile beyin omurilik sıvısının basıncı düşürülerek klinik iyileşme olup olmadığı değerlendirilir. Olumlu cevap veren olgularda tedavi cerrahidir ve şant operasyonu uygulanır.