Boyun Fıtığı

Her boyun fıtığı ameliyat edilmeli mi?

Omurga, her biri kendine özgü biçim ve özelliklere sahip omur adını verdiğimiz kemiklerin birbiri üzerinde dizilmesi ile hareketi sağlayan kas, bağ dokusu ve eklemlerin bu kemik yapıyı çevrelemesi ile oluşmuş biyomekanik olarak kompleks bir yapıdır. Omurga ayrıca beyinden çıkarak vücudumuza dağılan sinirler için de koruyucu bir destek oluşturmaktadır.

Boyun fıtığı iki omur arasındaki eklemin yerinden dışarı doğru taşarak sinir sistemine ait omurilik ya da sinir köklerine baskı oluşturması olarak tanımlanabilir.

Boyun fıtığı neden oluşur:

Boyun fıtığı: Diskin fıtık yaparak sinir kökünü sıkıştırması
Boyun Fıtığı: Diskin siniri sıkıştırması

Boyun fıtığının oluşum sebepleri arasında travma, uygunsuz duruş bozuklukları, genetik sebepler, dejeneratif değişiklikler gibi nedenler söylenebilir.

Boyun fıtığı belirtileri:

Başlangıç dönemlerinde boyun ağrısı temel bulgu olarak karşımıza çıksa da ileri evrelerde omuzdan sırta ve kola yansıyan ağrılar tipik bulgulardır. Çok ileri olgularda ciddi omurilik basıları sonucu tüm vücudu ilgilendiren hareket bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.

Boyun fıtığı tanısı nasıl konulur:

Boyun, sırt, omuz ve kol ağrısı oluşturabilen boyun fıtığı dışında bir çok rahatsızlık olabilir. Bu gibi yakınmaları olan hastalarda yapılan muayene ile elde edilen bulgular destekliyor ise hastadan elde edilen röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI), elektromyografi (EMG) gibi tetkikler ile tanı konmaktadır.

Boyun fıtığı tedavisi:

Boyun fıtığı tanısı almış hastaların yaklaşık %99’u medikal tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Bunlar ilaç tedavisi, istirahat, boyun egzersizleri ve Fizik Tedavi uygulamaları olarak özetlenebilir. Hastalığın ilerlemiş olduğu az sayıda hastada medikal tedaviler faydasızdır ve cerrahi uygulanır. Günümüzde boyun fıtığı hastalığının cerrahi tedavisinde seçkin prosedür “Anterior Servikal Mikrodiskektomi” dir. Bu yöntemde boyunda sağda 2-3 cm lik bir cilt kesisi ile girilerek cerrahi mikroskop altında fıtık temizlenmektedir. Hastalar 1 gün içersinde taburcu edilebilmekte ve ortalama 15-20 günlük bir istirahat döneminin ardından günlük hayatlarına dönebilmektedir.

Boyun Fıtığı